elba logo

Blogi: Enter! Youth Week in Strasbourg 7.-12.7.2019

Keväällä Villa Elba sai kutsun Euroopan neuvostolta (Council of Europe) osallistua Ranskan Strasbourgiin kansainväliseen nuorisotapahtumaan. Enter! Youth Week – tapahtumaan oli kutsuttu 16-23 –vuotiaita nuoria ympäri Eurooppaa. Nuorisoviikon teemana oli Our Lives- Our Rights eli meidän elämämme – meidän  oikeutemme.

Kutsuun tartuttiin innolla ja Mobiili nuorisotiedotus – hankkeen kautta löytyi kaksi nuorta neitoa matkalle mukaan. Mariella ja Veera ovat molemmat Perhosta, joten näkökulmaa Enter! Youth Weekin teemaan nuorten oikeuksista maaseudulla löytyi molemmilta ei-kaupunkilaistyttöinä.

Matkajärjestelyt sujuivat pienen paperisodan erilaisine lupalappuineen jälkeen jouhevasti ja matkaan päästiin pienen jännityksen saattelemana. Olimme valmistelleet etukäteen viikon aiheita, jotta tulevissa workshopeissa osaisimme antaa oman panoksemme koskien Suomen ja oman asuinalueen asioista.

Strasbourgiin saavuttuamme meidän piti ensiksi mennä raitiovaunulla tapahtumapaikalle Youth Centeriin, jonne kartan ja neuvojen kyselyn avulla löysimmekin. Meitä ja monia muitakin samaan aikaan saapuvia oli vastassa henkilökuntaa, joka opasti Council of Europen rakennusten

turvajärjestelyistä sekä ID-korttien ja muiden lippulappujen saamisessa. Expert ID-kortti rinnassa olo tuntui todella tärkeältä! Illallisen jälkeen piti vielä ratikalla löytää hotellille, joka sijaitsi aivan toisella puolella Strasbourgia. Hotelli osoittautui tasokkaaksi, meillä oli iso yhteinen huone ja sängyt kutsuivat pitkän päivän jälkeen, eikä unta tarvinnut houkutella.

Aamuisin hotellilta oli järjestetty bussikuljetus Youth Centeriin, meidän kanssa samassa hotellissa asui bussilastillinen osallistujia eri Euroopan maista. Puheensorina eri kielillä matkan aikana olikin melkoinen. Meidän oli pitänyt valita muutamia workshoppeja eri päiville etukäteen ja alkuinfojen jälkeen ne pyörähtivätkin heti käyntiin. Kaiken kaikkiaan nuoria ohjaajineen oli mukana tapahtumassa noin 300 ja eri workshoppeja oli valittavana 13. Kaikki aiheet, Euroopan Neuvoston Youth Goals,  olivat kiinnostavia, mutta saimme valita vain muutaman.

Oli todella kiinnostavaa tutustua nuoriin eri puolilta Eurooppaa ja verrata oloja, toimintatapoja sekä nuorten oikeuksien toteutumista eri maissa. Ja yleisesti ottaen suomalaisina.

Herätimme todella paljon kiinnostusta muissa nuorissa.  Monet olivat jo kuulleetkin erinomaisesta koulujärjestelmästä Suomessa sekä tietenkin joulupukista. Workshopeissa pitkin viikkoa ihailua herätti muun muassa lakisääteiset ja toimivat nuorisovaltuustot kunnissa, hyvätasoinen kunnallinen nuorisotyö, etsivä-nuorisotyömuoto sekä täällä Kokkolassakin toimiva Ohjaamo-palvelu. Totesimme, että Suomessa tiedon haku ja sen löytäminen ei monestikaan ole nettiyhteyksistä kiinni, mikä tuntui olevan suuri ongelma muualla. Varsinkin itäeurooppalaiset osallistujat kertoivat vain unelmoivansa koulujen wifi-yhteyksistä, saati sitten pädien käyttämisestä opiskelussa kouluissa. Pystyimme vain todeta, että täällä Suomessa asiat ovat meillä aika hyvällä tolalla!

Yksi matkan hienoimmista hetkistä oli, kun pääsimme ensimmäistä kertaa Council of Europen täysistuntosaliin. Palais d’Europe oli vaikuttava rakennus, ja sinne pääsi sisälle turvatarkastusten ja tavaroiden läpivalaisun kautta. Ilman ID-korttia sinne ei ollut mitään asiaa. Tunne oli mahtava, kun istuimme edustajien paikoilla kuulokkeet päässä tulkkausta kuullaksemme. Työkielinä Strasbourgissa olivat sekä ranska että englanti. Simultaanitulkkaus ranska-englanti-ranska ei ole ihan jokatytön/jokapojan hommaa! Osasimme kaikki hyvin englantia ja allekirjoittanut pääsi treenaamaan ranskankielentaitojaan myös!

Ennen sessioiden alkua käytimme tilaisuutta hyväksemme ja kävimme ottamassa kuvia puhujapöntössä. Sieltä katsottuna istuntosali näytti aika vaikuttavalta! Vierailimme Palais d’Europessa useampanakin päivänä. Viimeisenä päivänä Enter!Youth Weekin loppulausumana tehtiin Council of Europelle Recommendations-asiakirja nuorten oikeuksista ja niitten toteuttamisesta. Viimeisenä päivänä nuoret järjestivät istuntosalissa Flash Mob-tempauksen ilmastonmuutoksen vuoksi. Veera ja Mariellakin osallistuivat siihen. Hyvä tytöt! Ilmastonmuutos nousikin erittäin tärkeäksi puheenaiheeksi ja nuoret kantoivat syvää huolta siitä.

Iltaohjelmia oli illallisen jälkeen joka päivä. Suomalaisittain lounas- ja päivällisajat olivat outoja, lounas iltapäivän puolella ja illallinen vasta klo 20, mutta ruoka oli hyvää! Hyvän aamiaisen voimalla ja välipaloin varustettuina jaksoimme päivät loistavasti. Iltaohjelmana oli muun muassa tanssi workshoppeja, lauluesityksiä, pelailua ja tietenkin päätösdisco, jossa nähtiin parhaat tanssimoovit! Euroopan neuvosto täytti tänä vuonna 70 vuotta ja sen kunniaksi oli järjestetty juhlatilaisuus. Oli hienoa osallistua juhliin!

Säät olivat mitä parhaimmat, aurinkoista ja lämmintä riitti ja vapaa-aikaakin meillä oli. Strasbourg on todella kaunis kaupunki, jonka läpi virtaa kanaaleihin haarautuva Ill-joki. Vanhan kaupungin sydämessä on kaunis katedraali, joka tietenkin oli nähtävä!

Tyytyväisinä viikon annista, onnellisina uusista tuttavuuksista ja aavistuksen väsyneinä lähdimme kotimatkalle. Lensimme Frankfurtista, jossa odottikin ensimmäinen epämiellyttävä yllätys koko matkalta, eli ukkosmyrsky. Odottelimme koneessa yli kaksi tuntia myrskyn laantumista ja vihdoin pääsimme Helsinkiin todetaksemme, ettemme ehtineet junaan. Onneksi ehdimme seuraavaan, jossa väsyneinä kikattelimme koko matkan.

 

Summa summarum: matkailu avartaa muutenkin ja Enter! Youth Week sai uutta näkemystä asioihin!

Sari Juvani