elba logo

Blogi: Korona-ajan leirinuotio

SNK ry:n toiminnanjohtaja Eija Pietilä

Ajantaju tuntuu hämärtyneen. Kun miettii taaksepäin, mitä kaikkea on Koronan alettua tapahtunut, hämmästys on suuri – vain reilu vuosiko siitä onkin, kun kaikki alkoi?

Korona tyhjensi viime keväänä nuorisokeskukset kolmessa päivässä. Toiminta, joka on ryhmämuotoista – päättyi kuin seinään. Pihat kumisivat tyhjyyttään. Taloudellisesti ja henkisesti teki tiukkaa selvitä. Kuten monet muutkin toimijat, joutuivat keskuksetkin lomauttamaan henkilökuntaansa, vääntämään lämpöpattereita pienemmälle, perumaan kaiken mahdollisen ja mahdottoman. Kierre oli alkanut.

Mitä sitten teimme? Keskukset eivät jääneet tuleen makaamaan, vaan leirinuotioon lisättiin puita. Alkoi kehittämisen ja luovimisen vuosi.

Olen ylpeä siitä tavasta, jolla keskukset alkoivat katsoa tulevaisuuteen. Huoli lasten ja nuorten voinnista lisääntyi, haluttiin keksiä erilaisia ratkaisuja ja pitää yhteyttä yllä. Koko nuorisotoimiala on ottanut digiloikan – nuorisokeskukset siinä mukana. Nuorisokeskusyhdistys siirsi koko toimintansa verkkoon. Järjestimme kaikki nuorisokeskusten ja seikkailukasvatuksen kehittämistyöryhmien tapaamiset verkon kautta. Kehitimme toimintoja, jaoimme osaamista, reagoimme ja tiedotimme ajankohtaisista asioista, uudistimme nettisivut ja verkoston brändin. Verkkotapaamiset mahdollistivat ympäri Suomen olevien osallistujien laajemman ja sitoutuneemman osallistumisen kuin läsnäolotapaamiset. Ei tarvinut matkustaa Lapista Helsinkiin. Opimme käyttämään erilaisia alustoja työryhmien työskentelyyn.

Nuorisokeskuksissa sosiaalisen vahvistamisen Nuotta-valmennuksessa, joka on tuki etsivän nuorisotyön ja työpajojen nuorille, kehitettiin pakopelit verkkoon. Toimintoja järjestettiin, aikatauluja muokattiin, kaikkea kokeiltiin ja sovellettiin.

Mutta miten toteutimme kansainvälistä työtä?

Kansainvälinen nuorisotyön kentällä mentiin Discord-alustalle. Toimintoja järjestettiin verkon kautta ympäri Euroopan. Olimme mukana useassa seminaarissa, joissa osaamista jaettiin ja nuoret olivat mukana. Korona toi mukanaan pettymyksiä ja puoleksi pakattuja matkalaukkuja. Nuorisokeskuksissa kuitenkin päätettiin panostaa kansainvälisten toimintojen suunnitteluvaiheeseen ja oltiin yhteydessä eurooppalaisiin nuorten kumppanuusryhmiin. Nuoret löysivät uusia kavereita ruudun takaa. Nuoret kertoivat meille, miten kielitaito parani ja etätyötaidot kehittyivät. Verkostoitumista tapahtui yli suljettujen rajojen.

Luonto ja sen vaikutukset ihmisiin ovat tutkitusti merkittävät. Nuorisokeskuksien valtti ovat paikat, joilla ne sijaitsevat. Kaikki omalla alueellaan merkittäviä, luonnon helmassa olevia upeita kokonaisuuksia. Nyt koronan aikana ovat ihmiset löytäneet enemmän luontoon kuin aikoihin. Olemme siitä iloisia. Nuorisokeskusten pihoilta lähtee luontopolkuja ja toimintoja on kehitetty siten, että myös lähialueen ihmiset voivat hyödyntää oman alueensa keskusta. Tästä hyvänä esimerkkinä kahvilat, tonttupolku ja erilaiset joulutapahtumat. Kestävän kehityksen asiat ovat meille erityisen tärkeitä. Kuluvan vuoden aikana on useampi nuorisokeskus hakeutunut Green Key sertifiointiin.

Tämänkin vuoden jälkeen olemme vakuuttuneita siitä, että meidän kivijalka: leirinuotio ja sen ympärillä oleva porukka jatkaa kasvamistaan. Vaikka nuorten elämä on paljon somessa, se ei korvaa kasvokkain tapaamista. Odotamme innolla leirikoululaisia, Nuotta- ja kv-ryhmiä istumaan iltanuotiolle. Leirinuotion vaikutus ihmisen mieleen on ihmeellinen. Aika moni meistä muistaa omia leirikokemuksia. Mikä siellä oli parasta? Se, että tutustui uusiin ihmisiin ja sai olla osallisena hienoissa jutuissa ja tekemisissä. Leirituli ei sammunut koronan aikana.

Olet tervetullut lasten ja nuorten kanssa sekä työyhteisönä keskuksiin – lupaamme viedä sinut seikkailuun.

Nuorisokeskus Villa Elba täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Villa Elba on tuonut meidän verkostoon erityisesti kansainvälisen työn osaamista ja on osoittanut olevansa ketterä vastaamaan ajan tuomiin haasteisiin ja kehittämään toimintaansa. Villa Elban kautta ovat tuhannet nuoret kulkeneet ympäri maailmaa pysähtyen välillä nuorisotyön ammattilaisten hoiviin meren rannalle. Villa Elballa on merkittävä rooli niin suomalaisen kuin eurooppalaisenkin kansainvälisen nuorisotyön kentällä. Niitä kasvun kipinöitä, joita leiritoiminnoissa ja erilaisissa projekteissa on vuosien varrella ollut – ei voi rahassa mitata.

Onnittelemme lämpimästi 30 vuotiasta Villa Elbaa. Olkoon purjeenne edelleen ylhäällä ja tuuli myötäinen.

Eija Pietilä

Suomen nuorisokeskusyhdistys ry

Toiminnanjohtaja, seikkailija ja vankkumaton leirinuotiolla istuja