elba logo

Kansainvälisen osaston vuosi

Tästä vuodesta ei varmaankaan muodostunut useimmalle suunnitellun mukainen, kuten ei myöskään meille Villa Elban kansainvälisen nuorisotyön tekijöille. Hankkeita on peruttu ja siirretty, palaverit, seminaarit ja suunnittelutapaamiset siirtyivät verkkoon ja hankekumppaneiden kanssa opettelimme tekemään yhteistyötä uusilla menetelmillä.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Virtuaalityökalut sopivat moneen toimintaan, mutta verkossa on vaikea korvata kasvotusten tapahtuvien tapaamisten vuorovaikutuksellisuutta ja aitoa läsnäoloa. Kurjasta tilanteesta ja sen tuomista haasteita huolimatta on nuorten kiinnostus kansainvälistä toimintaa kohtaan säilynyt ja nyt kun katsomme kulunutta vuotta taaksepäin, näemme että meillä on koronasta huolimatta ollut monenlaista Villa Elbassa tapahtunutta kansainvälistä toimintaa.

International Clubiin osallistuvat nuoret ovat kokoontuneet säännöllisesti ja he odottavat innokkaina parempia aikoja että pääsevät toteuttamaan suunnittelemiaan nuorisovaihtoja. Ensi vuonna yhtä ryhmää odottaa Albania ja siellä yhteinen hyvinvointiin liittyvä projekti martiniquelaisten ja georgialaisten nuorten kanssa, kun taas toinen porukka odottaa viiden maan nuorisoryhmiä tänne Suomeen pohtimaan eri maiden ja kulttuurien juhlapäiviä.

 

Koulutuksista uusia näkökulmia

Tammi-helmikuun vaiheessa järjestimme kansainvälisen ohjaajakoulutuksen, jossa pohdimme nuorisovaihtojen ohjaajan roolia. Koulutuksen 34 osallistujaa tulivat 14 eri maasta, joten näkemyksiä ja kokemuksia vaihdettiin runsaasti.

EVS and ever seminaarissa tapasimme meidän aiempiin vapaaehtoistyöhankkeisiin osallistuneita ja muistelimme menneitä sekä pohdimme vapaaehtoistyön vaikuttavuutta. Koronan takia 50 hengen seminaari kutistui 15 ihmisen kokoontumiseksi, mutta olimme iloisia että saimme mukaan Suomeen eri syistä jääneitä entisiä vapaaehtoistyöntekijöitämme.

 

Vaikuttavaa vapaaehtoistyötä

Maailma maaseudulle hankkeen kautta 7 vapaaehtoistyöntekijää työskenteli nuorten parissa eri puolilla Suomea. Kolmevuotinen hanke olikin jo loppusuoralla ja vaikka emme vallitsevan tilanteen takia saaneet uusia vapaaehtoisia tähän hankkeeseen, aloitimme loppuvuodesta Euroopan Solidaarisuusjoukot ohjelman rahoittaman vapaaehtoistyöhankkeen ja marraskuussa unkarilainen Bogi saapui meille vuodeksi tuomaan kansainvälistä väriä!

Järjestimme myös viisi vapaaehtoistiimihanketta, joihin osallistui yhteensä 55 nuorta 14 eri maasta. Nuoret saivat monenlaista työkokemusta, tietoja ja  taitoja osallistuessaan ystävyysaiheisten työpajojen suunnitteluun, monikulttuuristen lastenleirien järjestämiseen ja peikkopolun rakentamiseen. Peikkopolku muuntautui loppuvuodeksi valaistuksi tonttupoluksi kaikkien joulumielisten iloksi.

Tänä vuonna Elban tonttupolulla ei järjestetty perinteistä tonttupolkutapahtumaa, mutta vapaaehtoisten rakentamalla polulla tuhannet valot ja sadat tontut eri muodoissa luovat jouluista tunnelmaa kävijöille koko joulukuun ajan ja siten toivotamme kaikille Hyvää Joulua ja iloista Uutta Vuotta 2021!

__________________________________________________________________________________________________________________________

Video vapaaehtoisten kokemuksista