elba logo

HISTORIA

old photo

Redan på 1860-talet började Karlebyborna använda Sandstrandsområdet för sommarboende. Stadens borgerliga och rika ville bort från stadens brådska och vardag för att koppla av. Havstranden var ett lockande område och så småningom utvecklades Sandstranden till ett område med sommarvillor. På norra sidan av Sandstranden finns Elba som på den tiden var en låg ö. På Elba fanns det ett saltmagasin. När vädret var fuktigt, glittrade magasinets väggar av salt. Senare revs byggnaden och timret användes för att bygga Vitsar skola. Redan på den tiden var Elba ett populärt sommarställe och de första villorna byggdes också på Elba.

Kamrer Torsten Wilhelm Sevon köpte på 1890-talet ett bondehus, som han flyttade till Elba för att använda som sommarvilla. Fröken Gunvor Björklund köpte huset år 1928. Senare gifte hon sig med doktor F. Neunstedt. På 1930-talet ändrades byggnaden om till att se ut som den ser ut än i dag. Här tillbringade doktorn tillsammans med sin familj jul, påsk och sommarloven. Veneziaden, villa-avslutningen, var också en betydelsefull händelse. Man införskaffade räkor, mat och dricka, som man förvarade i jordkällaren under terassen. På balkongen sjöng och dansade man medan doktorn spelade banjo. Stranden och terassräcket dekorerades med facklor

old photo of buildings

Fredriks dag var även en stor fest, för släkten Neunstedts män hette Fredrik i andra namn. Doktorn var sportig av sig och stödde Sandstrands Bollpojkar, och fiske och segling var även viktigt för honom. Det finns fortfarande en segelklubb på Elba stranden, Kokkolan Purjehtijat ry. På stranden mittemot fungerar, Gamlakarleby segelförening rf.

År 1956 sålde Folke Neunstedt villan till Karleby stad. Skolverket tog villan i använding för barnens sommarkoloni verksamhet. År 1990 grundades aktiebolaget Ungdomscentra Villa Elba och ungdomsverksamhet i den formen startade. En ny huvudbyggnad, ett nytt kök och en ny matsal byggdes på 1990-talet. I dagens läge är en del av byggnaderna nya och en del är renoverade gamla byggnader.

photo of the building
Villa Elbas huvudbyggnad