elba logo

Historia


Historia

Vuonna 1991 historiallinen huvilapaikka siirtyi nuorisotoimelle ja Elba aloitti toiminnan kansainvälisenä nuorisokeskuskuksena

Kokkolan huvila-asutus sai alkunsa Sannanrannalla 1860-luvulla. Kaupungin porvarit ja varakkaat virkamiehet halusivat pois kaupungin kiireistä ja arkipäivästä rentoutumaan. Merenranta oli houkuttelevaa aluetta ja näin Sannanranta alkoi kehittyä huvila-alueeksi. Sannanrannan pohjoispuolella sijaitsi matala saari, Elba. Tähän aikaan Elbassa oli suolamakasiini, jonka seinät kostealla ilmalla kimalsivat suolasta.

Myöhemmin rakennus purettiin ja hirsistä rakennettin koulu Vitsariin. Jo tähän aikaan Elba oli suosittu kesänviettopaikka ja myös Elban alueelle alettiin rakentaa kesähuviloita.

Kamreeri Torsten Wilhelm Sevón osti maatalon 1890-luvulla, jonka hän siirsi Elbaan huvilaksi. Neiti Gunvor Björklund osti talon vuonna 1928.Myöhemmin hän avioitui tohtori Ragnar F. Neunstedtin kanssa, joka viimeisteli rakennuksen nykyiseen muotoonsa 1930-luvulla.

Täällä tohtori Neunstedt vietti joulun, pääsiäisen ja kesän perheensä kanssa. Venetsialaiset eli huvilakauden päättäjäiset, oli myös merkittävä tapahtuma. Tapahtumaa varten oli ostettu rapuja, ruokaa ja juomaa, jota säilytettiin pation alla olevassa maakellarissa. Parvekkeella laulettiin ja tanssittiin tohtorin soittaman banjon tahtiin. Rantaa ja terassin kaidetta koristeltiin soihduilla.

Fredrikinpäivä oli myös suuri juhla, koska Neunstedtin miesten toinen nimi oli Fredrik. Tohtori oli myös urheiluhenkinen ja tuki Sannanrannan Pallopoikia. Kalastus ja purjehdus oli myös tärkeää hänelle. Elbassa on myös toimiva purjehdusseura, Kokkolan Purjehtijat ry, joka toimii vielä tänäkin päivänä. Vastarannalla toimii toinen seura, nimeltään Gamlakarleby Segelförening r.f.

Vuonna 1956 Folke Neunstedt myi huvilan Kokkolan kaupungille.Koulutoimi otti Elban käyttöönsä, joka toimi monen vuoden ajan lasten kesäsiirtolana. Vuonna 1991 paikka siirtyi nuorisotoimelle ja Elba aloitti toiminnan kansainvälisenä nuorisokeskuskuksena. Elbaan rakennettiin uusi keittiö ja ruokala vuonna 1994. Rakennus laajennettiin kongressirakennukseksi vuonna 1996.

old photo

Osa majoitusrakennuksista on uusia ja osa remontoituja vanhoja rakennuksia.

Nykyään Villa Elba on suosittu kokous-, leiri- ja juhlapaikka meren äärellä, noin 4 km Kokkolan keskustasta. Ohjelmatarjontamme luontoelämykset, juhlat, yhden tai usean päivän kokousjärjestelyt saunoineen, tarjoiluineen ja elämyksineen ovat vahvaa osamisaluettamme. Villa Elban luontokoulu on yksi Suomen vanhimmista ja heidän tarjoama ohjelma tukee suomalaista koulutusjärjestelmää erinomaisesti. Villa Elban kansainvälinen toiminta on vuosien saatossa laajentunut huomattavasti ja se onkin nykyään nuorisokeskuksen tärkeimmistä painopistealueista.

Elba aerial view

Villa Elban alue, Vanha Villa ja laiturisauna näkyvät purjehdusseuran laiturin vieressä