elba logo

Blogi: Lasten ja nuorten Villa Elba!

Nuorisokeskus Villa Elba 1991–2021

Tasan kolmekymmentä vuotta sitten rekisteriviranomaiset vahvistivat Nuorisokeskus Villa Elba Oy:n perustamista. Hyvä päätös, josta monet lapset ja nuoret ovat vuosien aikana hyötyneet. En usko, että kukaan osannut arvata minkälaiseksi Nuorisokeskus Villa Elba kehittyy tai missä globaalissa maailmassa eletään 2021.

Tänä kauniina talvisena pakkaspäivänä kirjoittaessani tätä, katselen samalla ulos merenjäälle ja tulee mieleeni, että olikohan silloin kolmekymmentä vuotta sitten samanlainen päivä. En tiedä, mutta siitä olen ihan vakuuttunut, että toimijoiden henki ja tahtotila oli silloinkin yhtä innostunut.

Minun kokemukseni kattaa 2/3 osaa toiminnan olemassaolosta, sekä nuorisotyöalalla olen ollut lähes koko aikuisiän, ja voin siis peilata asioita tästä perspektiivistä. Toimintansa aikana Villa Elba on muuttunut ja kehittynyt nuorisotoimijoiden valiojoukkoon kuuluvaksi kehittäjäksi ja osaajaksi. Ihan alussa tehtiin tiettyjä sisällöllisiä valintoja, jotka ovat osoittaneet kestävänsä aikaa; Luontokoulu ja ympäristökasvatus, kansainvälisyys ja pedagoginen liikkuvuus sekä muut palvelut kuten juhlat- ja kokoukset. Sisällöt ja toimintatavat ovat ajan myötä kehittyneet ja muuttuneet maailman muutosten sekä osaamisen kehittymisen myötä. Suomen EU jäsenyys ja useita ohjelmakausia, nuorten liikkuvuuden muuttuminen 90-luvun alusta, hallinnollinen ja raportointityö on tarkentunut koko ajan jne. Ajan mittaan on myös syntynyt uusia sisältöjä ja toimintoja, esimerkiksi Nuotta-valmennusta, työpaja etsivän nuorisotyön nuorille, alueellisen nuorisotyön tukeminen ja seikkailukasvatusta siitä kiinnostuneille.

Fyysisinä nuorisokeskuksina on roolimme palvelujen tarjoaminen, mutta sen lisäksi myös kehittäminen on noussut entistä tärkeämpään rooliin ja jotta voi olla edelläkävijä on tunnettava ala ja sen tulevaisuus, on osattava haistella maailmanlaajuisia trendejä ja on kuunneltava mitä kohderyhmä, eli lapset, nuoret ja ammattilaiset sanovat ja tarvitsevat. Villa Elba on melko alusta lähtien ottanut tukevan etukenoasennon ja halunnut olla kehittämisen edelläkävijä alalla.

Villa Elban 30. juhlavuosi on alkanut. Virallinen rekisteröintipäivä on 23. tammikuuta, joten juuri tänään alkamisesta on tasan 30 vuotta! Aikaan on mahtunut hyvin erilaisia asioita ja vaiheita; aloittamisen epävarmuudesta vahvaan ammattimaisuuteen ja osaamiseen, muutaman matalasuhdanteen kautta vakaaksi toimijaksi ja viimeisenä korona-aikaan, josta toivomme selviävämme kohtuudella. Toiminta kun suurelta osin perustuu fyysiseen liikkuvuuteen niin rajoitusten aika on ollut ja on edelleen vaikeaa. Upeiden kehittämissieluisten elbalaisten tulevaisuussuuntainen kehittämisinto luo kuitenkin taloon mahtavan ilmapiirin ja tekemisen meiningin sekä vahvan uskon tulevaisuuteen. Me uskomme tulevaisuuteemme niin vahvasti, että olemme mm. päättäneet tänä vuonna toteuttaa pitkään suunnitelmissa olleen investoinnin!

Juhlavuotemme juhlimme suurelta osin työn merkeissä, mutta totta kai tulemme myös huomioimaan juhlavuotemme monella tavalla. Olemme vuoden kunniaksi uudistaneet logomme ja työn alla on kotisivujemme värimaailman muuttaminen muiden nuorisokeskusten kanssa yhteisesti sovitulla brändäysajatuksella. Meillä on jo useampana vuotena ollut vahva SOMEtus ja se tulee vahvistumaan entisestään. Tulemme myös avaamaan virtuaalisen kanavan, jonka kautta jokainen voi jakaa muistoja Villa Elbasta. Blogikirjoituksia tulee kolmen viikon välein. Tutuista peikko- ja tonttupoluista tulee juhlavuoden versiot jne.

Kuten mainoksessa sanotaan, elämä on… ja Villa Elbassa se on mahtavaa!

Villa Elban toimitusjohtaja Catarina Silvander
Catarina Silvander

Catarina Silvander

toimitusjohtaja

Tätä nuoret kertovat löytäneensä Villa Elbassa