elba logo

Blogi: Nuorten tarinat – Harrin tarina

Nuorisokeskus Villa Elba tarjoaa nuorille ja nuorten kanssa toimijoille monenlaista tehtävää, nähtävää, tutkittavaa ja koettavaa. Aloitamme juhlavuotemme kunniaksi blogissa Nuorten tarinat osion, jossa erilaisiin toimintoihimme osallistuneet nuoret ja välillä myös nuorisotyöntekijät kertovat kokemuksistaan täällä. Ensimmäisenä vuorossa on Harri, joka on osallistunut Nuotta-valmennukseen ja sen myötä myös nuorisovaihtoon.

 

Tässä Harrin kertomaa:

”Oon ollut kahdesti Villa Elbassa Nuotta-valmennuksessa ja kerran Villa Elban lähettämänä nuorisovaihdossa Italiassa.

Ensimmäisen kerran Nuotassa me esimerkiksi geokätköiltiin, kokeiltiin jousiammuntaa ja melontaa, meillä oli sarjakuvapaja ja kansainvälisyysinfo. Kansainvälisyysinfossa kuulin nuorisovaihdoista, ja sitten meillä olikin porukka kasassa, jonka kanssa me lähdettiin Italiaan. Italiassa opittiin kierrättämisestä. Matkustaminen tuntui mukavalta, mutta lentäminen ei ollut kivaa. Oli tärkeää, että meillä oli ohjaaja mukana.

 

En ollut aikaisemmin matkustanut, enkä olisi uskaltanut yksin lähteä.

 

Viime syksynä meillä oli toinen Nuotta-valmennus. Siinä oli mukana myös maahanmuuttajanuoria. Silloin me esimerkiksi laitettiin ulkona ruokaa, meillä oli kaupunkiseikkailu, Luova huone-ohjelma ja ryhmäytymistehtäviä.

Parasta Nuotassa oli kaikki. Sai olla uusien ihmisten kanssa tekemisissä. Oli mahtavaa asua muiden kanssa yhdessä. Siinä tuli sitä tiimihenkeä. Oppi tuntemaan toiset paremmin ja näkemään miten toinen suhtautuu eri asioihin. Oli mukavaa myös kokeilla uusia aktiviteetteja, jos haluaa siviilissäkin ruveta jotakin harrastamaan.

Oon näiden kokemusten kautta kyllä kansainvälistyny. Tuun esimerkiksi paremmin ulkomaalaisten kanssa toimeen ja en oo enää niin ennakkoluuloinen. Olin aikasemmin ennakkoluuloinen maahanmuuttajia kohtaan. Se auttoi, kun kävin itse ulkomailla ja oli se Nuotta-valmennus, jossa oli myös maahanmuuttaja nuoria. Pääsi oikeasti puhumaan maahanmuuttajien kanssa.

 

Tajusin, että ollaan periaatteessa kaikki ihan samanlaisia.

 

Ihmisiä me ollaan kaikki, meitä on vaan vähän eri luontosia.

Lähtisin vielä uudestaankin Nuotta-valmennukseen ja ulkomaillekin haluaisin lähteä, ehkä jotakin musiikkiin liittyvää.

Kyllä nää kokemukset täällä Elbassa on vienyt mua elämässäkin eteenpäin. Mieliala on ollu parempi. Nuotta-valmennuksessa opin tuntemaan työpajan valmentajan paremmin. Tuntuu, että oon saanut tukea ja ymmärrystä ihan kaikilta, ja se on vienyt mua eteenpäin.

Suosittelen kaikille Nuottaan ja nuorisovaihtoon osallistumista.”

 

 

Lisätietoja  Nuotta-valmennuksesta löydät täältä ja myös Suomen Nuorisokeskusten sivuilta. Lisää nuorten kokemuksia Nuotasta tällä videolla.

Nuorisovaihdoista voit lukea täältä.

 

Nuorten tarinoita julkaistaan muutaman viikon välein.