logo

Blogi: Villa Marina herää uudestaan osaksi Sannanrannan huvilaelämää

Nuorisokeskus Villa Elban toimintakokonaisuus on viime vuosina kasvanut huomattavasti ja tilat, etenkin majoitustilat, ovat jääneet pieniksi. Sesonkivaihteluiden ollessa suuret, yritetään päästä vähän matkaa eteenpäin lisäämällä kesäaikaisia tiloja.

Vuonna 1917Villa Marina on tänä keväänä ja kesänä korjattu ryhmien käyttöön, majoitustilaa 10lle henkilölle ja kokoontumistilaa n. 20-30 henkilölle.

Villa Marina on huvila, joka sijaitsee sannanrannantie 16.  Alkujaan se oli yksityinen huvila. Alakerta rakennettiin 1900 luvun alussa ja toinen kerros 1920 luvulla. Alun perin siellä on myös ollut laiturisauna, mutta se on jossain vaiheessa purettu. Tänä keväänä ja kesänä Villa Marinaa on korjattu ryhmien käyttöön. Yläkerrassa voi majoittua 10 henkilöä kuudessa makuuhuoneessa. Alakerrassa on ruokasali, lukunurkkaus ja perinteinen huvilakeittiö, jossa on puuhella. Huvilassa on sähköt ja kesävesi. Huvilaa lämmitetään alakerran takalla ja keittiön hellalla. Pihapiirissä on kuivakäymälä, eli huussi.

Huvila oli pitkään tyhjillään, ennen, kuin Kokkotyösäätiö alkoi kunnostaa sitä. Työtä tehtiin eri ryhmien kanssa ja moni sai siltä ajalta paljon oppia talon kunnostukseen.

Sannanrannan huvila-alueen historia

Sannanranta on perinteikäs huvila-alue, joka alkoi syntyä 1800-luvun puolivälissä. Kaupungin porvarit ja varakkaat virkamiehet halusivat kesäksi pois kaupungin kiireistä ja arkipäivästä rentoutumaan. Merenranta oli houkuttelevaa aluetta ja näin Sannanranta alkoi kehittyä huvila-alueeksi. Huviloiden lukumäärä nousi ajan kanssa noin 50: een.

Krimin sodan yhteydessä 1854 käydyn Halkokarin kahakka tapahtui juuri täällä. Sotakieltotavaran eli lähinnä tervan tuhoamiseen pyrkineet englantilaiset joukot torjuttiin. Vasemmalla Halkokarin aitat, joiden välistä venäläiset joukot ja kokkolalaiset vapaaehtoiset tulittivat englantilaisten maihinnousuveneitä. Oikealla puolella sannanrannalla asukkaiden sanotaan seuranneen kahakkaa huviloidensa katoilta.

 

 

Villa Elban historia

Sannanrannan huvila-alueen pohjoisosassa on Villa Elba, entinen maatalo, joka on siirretty nykyiselle paikalleen maannousun myötä mantereeseen yhtyneelle saarelle 1890-luvulla ja korotettu kaksikerroksiseksi 1930-luvulla.

Täällä asukkaat viettivät joulun, pääsiäisen ja kesän perheensä kanssa. Venetsialaiset eli huvilakauden päättäjäiset, oli myös merkittävä tapahtuma. Tapahtumaa varten oli ostettu rapuja, ruokaa ja juomaa, jota säilytettiin pation alla olevassa maakellarissa. Parvekkeella laulettiin ja tanssittiin tohtorin soittaman banjon tahtiin. Rantaa ja terassin kaidetta koristeltiin soihduilla. Näin ainakin taru kertoo.

1950 luvulla huvila myytiin Kokkolan kaupungille ja siellä aloitettiin kesäsiirtolatoiminta, joka jatkui aina vuoteen 1991, jolloin Villa Elba aloitti toiminnan kansainvälisenä nuorisokeskuksena. Elbaan rakennettiin uusi keittiö ja ruokala vuonna 1994. Rakennus laajennettiin kongressirakennukseksi vuonna 1996. Osa majoitusrakennuksista on uusia ja osa remontoituja vanhoja rakennuksia.

Vuonna 1991 historiallinen huvilapaikka vaihtui nuorisokeskukseksi ja Villa Elba aloitti toiminnan kansainvälisenä nuorisokeskuksena.

 

 

Sannanranta on edelleen hieno huvila-alue, josta huvilalaiset ja Villa Elbassa vierailevat nuoret voivat nauttia.

 

Catarina Silvander

Villa Elban toimitusjohtaja