elba logo

Blogi: Nuorten tarinat – Elisan tarina

Olen Elisa Kotisaari ja opiskelen Ammattiopisto Luovissa TELMA-koulutuksessa, jossa minulla alkaa viimeinen opiskeluvuoteni ensi syksynä. Olen suorittanut työkokeiluni Villa Elbassa aikavälillä 20.4.-15.6.2022 kahtena päivänä viikossa luontokoulussa.

Työkokeiluni aikana olen muun muassa auttanut ryhmien kanssa sekä valokuvannut luokkaretkiryhmiä. Kuvatessani luokkaretkiryhmiä olen valokuvannut esimerkiksi aktiviteetteja merentutkimus, maastopyöräily, Tappis-seikkailu, Escape Room ja melonta. Koko työkokeilun ajan minulla on ollut valokuvausprojekti, jonka aikana olen ottanut valokuvan kerran viikossa luonnosta samasta paikasta samaan aikaan. Minulla on ollut myös toinen pidempikestoinen projekti, jonka aikana maalasin kuvan ruokasalin remontin ajaksi pystytetylle tilapäiselle seinälle. Lisäksi olen auttanut luontokoulussa, kuten järjestellyt tavaroita paikoilleen ryhmien jälkeen ja etsinyt värityskuvia lapsille.

 

”Valokuvauksessa sai käyttää omaa luovuttaa ja se oli hyvin pitkäjänteistä työtä”

                                                                              Elisan maalausprojekti

 

Kivointa työkokeiluni aikana oli maalausprojekti. Siinä näki hyvin oman työn jäljen. Kaikki ulkona tehtävä työ oli myös mukavaa, koska sai olla luonnossa. Pidin paljon ryhmien kanssa auttamisesta ja valokuvaamisesta, etenkin luontokuvien ottamisesta. Valokuvauksessa sai käyttää omaa luovuttaa ja se oli hyvin pitkäjänteistä työtä. Luontokuvien ottamisessa näki hienosti luonnon muutokset kevään ja kesän aikana.

Merkityksellisintä työkokeiluni aikana on ollut itsenäistymisen ja oma-aloitteisuuden kehittyminen. Ohjasin itsenäisesti yhden rastin koululaisryhmälle ryhmäytymistehtävä Tappis-seikkailussa. Rastilla piti antaa ohjeet ryhmälle ja arvioida suoritettu tehtävä sen päätteeksi. Opin tämän aikana kertomaan rohkeasti ohjeet ryhmälle. Ryhmän ohjaus tuntui aluksi hieman jännittävältä, mutta kun siihen pääsi vauhtiin, sujui se hienosti.

 

”Kielitaito ja rohkeus puhua englantia kasvoi”

 

Haastavinta työkokeiluni aikana oli vieraiden kielten käyttö. Villa Elbassa kuulee paljon vieraita kieliä ja oli jännittävää puhua englantia. Näissä tilanteissa ymmärsin kyllä, mitä puhuttiin, mutta vastaaminen englanniksi oli haastavinta. Samalla kielitaito ja rohkeus puhua englantia kuitenkin kasvoi. Kielitaitoni on kehittynyt työkokeiluni aikana ja olen oppinut toimimaan itsenäisesti annettujen työtehtävien parissa. Samoin oma-aloitteisuuteni ja itsenäisyyteni on kasvanut ja selkeiden ohjeiden avulla monipuolisten työtehtävien tekeminen onnistuu myös ilman ohjaajan apua. Osasin tarvittaessa kysyä rohkeasti apua ja uusia työtehtäviä edelliset suoritettuani.

Tekniset taitoni ovat kasvaneet tietokonetöitä tehdessä, olen muun muassa lisännyt ottamiani kuvia tietokoneelle sekä opetellut Canva-ohjelman käyttöä. Myös järjestelmäkameran käyttö on tullut tutummaksi kameran kanssa työskennellessä. Maalaustyössä olen oppinut sekoittamaan värejä oikean sävyn löytämiseksi.

Olin ylpeä itsestäni, kun maalaustyö tuli päätökseen – siinä näki hienosti valmiin työn ja kätensä jäljen. Ryhmän ohjaamisen jälkeen olin myös ylpeä itsestäni ja siitä sai onnistumisen tunteen.

 

 Elisan valokuvausprojekti

 

 

 

 

photo of a girl