elba logo

Nuorten tarinat – Nooran tarina

 

”Ei se haittaa, jos ei anna sen haitata” – sanoo motokseen Noora, vastavalmistunut nuoriso- ja kasvatusalan ammattilainen. Noora suoritti viimeisen opiskeluihin liittyvän harjoittelunsa ja viimeiset näyttönsä Villa Elbassa ja sen myötä innostui myös muusta Villa Elban toiminnasta. Noorasta onkin tullut varsinainen nuorisokeskusaktiivi! Noora asustaa Keski-Pohjanmaalla ja kertoo harrastuksekseen koiran kanssa lenkkeilyn. Nooran polku Villa Elbassa alkoi viime syksynä:

 

”Kävi hyvä tuuri että sain täältä työharjoittelupaikan.

Työharjoittelupaikan hakeminen jäi suoraan sanottuna viime tinkaan, ja kävi todella hyvä tuuri, että sain täältä harjoittelupaikan. Harjoitteluni aikana pääsin seuraamaan tiimimuotoisen vapaaehtoispalvelun jaksoa ohjaajan näkökulmasta ja olin myös mukana lasten Outdoor skills -syyslomaleirillä. Aluksi tietenkin uusi ympäristö vähän jännitti, sekä myös englannin kielen puhuminen, mutta harjoittelu lähti sujumaan onneksi hyvin. Oli tärkeää, että täällä oli hyvä työporukka! Harjoittelun aikana opin erityisesti ryhmähengen luomisesta ja sain itseluottamusta omaan tekemiseen.

Harjoittelun jälkeen osallistuin Euroopan solidaarisuusjoukkojen tiimihankkeeseen

Harjoittelujakson jälkeen pääsin osallistumaan Elf around- vapaaehtoistiimihankkeeseen, jossa tehtiin lapsille ja perheille suunnattu tonttupolku. Tonttupolkuprojekti avasi uusia näkökulmia asioihin ja sain uutta kokemusta. Huomasin, että projekti oli erilainen kuin harjoitteluni aikana ollut projekti, jossa oli vapaaehtoisia eri kulttuureista. Tonttupolkuprojektissa oltiin vain suomalaisten nuorten kesken. En tiedä kumpi olisi ollut parempi, mutta huomasin vain, että projektit olivat erilaisia. Projektissa olin mukana koristeluista vastaavassa ryhmässä, tehtiin koristeita, suunniteltiin millaisia koristeita tehdään ja mihin valot, havutontut ja muut koristeet laitetaan. Ryhmässä toimiessa oppi keskustelemaan ja tekemään kompromisseja. Välillä piti muuttaa suunnitelmia ja ottaa huomioon esimerkiksi koronatilanteen aiheuttamia tekijöitä.

 

Opin lasten kanssa työskentelystä

Projektiin osallistumisesta oli hyötyä myös tulevaisuutta ajatellen, kun opin enemmän pienten lasten kohtaamisesta. Tonttupolulla tehtiin päiväkotilasten kanssa erilaisia tehtäviä, ja huomasin miten eri tavalla eri lasten kanssa piti olla vuorovaikutuksessa. Toiset kaipasivat enemmän rohkaisua kuin toiset. Oli palkitsevaa kun esim. joku ei ensin uskaltanut tulla tontun mökkiin, mutta kun meni vierelle ja kannusti mukaan, niin lapsi uskalsikin tulla.

 

Nuotta-valmennus antoi jaksamista arkeen

Keväällä osallistuin myös Nuotta-valmennukseen yhdessä muutaman muun nuoren ja etsivän nuorisotyöntekijän kanssa. Kouluvuosi oli ollut raskas ja tarvitsin lisätsemppiä saattaakseni opiskelut päätökseen. Valmennuksen aikana esim. tehtiin itse saippuaa, kokeiltiin jousiammuntaa ja käytiin saariretkellä. Nuotta-valmennuksesta sainkin uusia kokemuksia ja sitä myötä uutta jaksamista arkeen. Sain kevään aikana tehtyä opinnot valmiiksi, ja valmistuin, vaikka vielä syksyllä pidin valmistumista epätodennäköisenä.

 

Kansainvälisten apuohjaajien koulutus innosti kansainvälisyyteen

Loppukeväästä koulun kautta tuli vinkki Villa Elban kansainvälisen toiminnan apuohjaajien koulutuksesta. Halusin kehittää osaamistani ja ilmoittauduin mukaan. Kyseessä oli viikonloppukurssi, jossa opittiin miten toimia ohjaajana, kun lähdet ryhmän kanssa ulkomaille. Käsittelimme esimerkiksi ryhmänohjaustaitoja, ryhmäytymistä, käytännön asioita, turvallisuutta, Erasmus+ ohjelmaa, nuorisovaihtoja ja kulttuurien välisestä vuorovaikutusta. Tulevaisuudessa haluaisin ensin lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön ja sen jälkeen haluaisin toimia myös ryhmän ohjaajana ulkomaille lähtevän ryhmän kanssa.

 

Ei haittaa vaikka asiat aina ei mene ihan suunnitelmien mukaan

Kaikkien näiden kokemusten myötä mun itseluottamus on kasvanut. Kielitaito on myös kehittynyt huimasti. Oon saanut kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta eri ohjaustilanteissa. Senkin olen oppinut, että ei se haittaa vaikka asiat ei mene ihan suunnitelmien mukaan, sitten vaan muutetaan suunnitelmia. Oon saanut myös periksiantamattomuutta ja ylipäänsä uusia kokemuksia.

Luulen että se että osallistuin näihin juttuihin vaikutti paljon siihen, että valmistuin. Sain oppia työhön liittyviä taitoja, mutta sain myös tukea ja kaikki kokemukset antoi mulle jaksamista, että kyllä tää tästä. Onneks sain tulla tänne.”

 

Nooran mainitsema kansainvälisen toiminnan apuohjaajien koulutus toteutettiin osana Länsi-ja Sisä-Suomen AVIn tukemaa klassisen nuorisotyön alueellisen koordinaatiota sekä kotikansainvälisyystoiminnan kehittämistä. Lisätietoa hankkeesta täältä.

Kiinnostaako työharjoittelu Villa Elbassa? Lisätietoja täältä.

Mikäli solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyö Villa Elbassa kiinnostaa, ota yhteyttä kati.paasila(at)villaelba.fi. Seuraava projekti alkaa 12.7.2021