elba logo

Nuorten tarinat – Ruweydan tarina

 

Solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyön hankkeeseen osallistunut Ruweyda kertoo viime kesäisestä kokemuksestaan:

”Olin vapaaehtoistyön jaksolla Euroopan solidaarisuusjoukkojen hankkeessa Villa Elbassa, Kokkolassa heinäkuussa 2020. Työtehtäviini kuului leirinohjaajana toimiminen monikulttuurisilla lastenleireillä. Kuulin mahdollisuudesta Impact Academyssä suomen-somaliverkoston kautta. Siellä kerrottiin tästä ja koska mulla ei ollut koronan takia kesätöitä, niin kiinnostuin.

Nautin siitä, kun vapaa-ajalla täällä pystyi mennä kattoon luontopolkuja, Villa Elban aluetta ja kaupunkia. Nautin myös vapaamuotoisista keskusteluista lasten kanssa, kun ne kyseli kaikkea. Yksi lapsi kutsui mua kaupunkipuluksi (*nauraa), kun mun lempinimi kuulostaa vähän pulun ääntelyltä.

Olin ylpeä itsestäni silloin kun huomasin, että olin oikeasti ymmärtänyt ruotsia. Koulussa on sitä opeteltu, mutta oon tosi epävarma sitä käyttämään. Täällä on kuullut, kun lapset tai aikuiset puhuvat ruotsia ja oon huomannut ymmärtäväni. Mua on myös kannustettu käyttämään sitä.

Tuli tunne, et jes me onnistuttiin

Oon ollut myös ylpeä, kun me on tehty jotain mikä on saanut lapset iloiseksi. Esimerkiksi, kun suunniteltiin leiriä ja  lapset on tykänneet meidän suunnittelemasta ohjelmasta, niin tuli tunne et jes me onnistuttiin, tehtiin jotain hyvää.

Mä sain täältä kokemusta ja pääsin oppimaan itsestäni paljon enemmän. Tiedän paremmin mitkä asiat sopii mulle ja mitkä ei sovi. Kokemus on myös auttanut mua paljon, koska pääsin opiskelemaan yhteisöpedagogiksi, niin tuntuu, että sain siihen sellaisen ”boostin” et se on oikeesti mun juttu, ja että pärjään tässä. Sain myös ihania, toivottavasti elinikäisiä, ystäviä. Monesta on tullut tosi läheinen.

Oon myös oppinu täällä muilta vapaaehtoisilta, jotka asuu Kokkolassa. Yhdeltä opin linnuista ja hyönteisistä ja opin paljon eri kulttuureista ja lapsilta myös eri kielistä. Meidän vapaaehtoisten ryhmä ja myös lapset leireillä oli erilaisista kulttuuritaustoista.

Oon oppinut millainen ihminen oon eri tilanteissa, esim. konflikteissa ja miten toimin ryhmässä. Opin lisäksi millaista on asua eri taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa kuukauden ajan. Tämän kokemuksen myötä on kasvanut halu tehdä tulevaisuudessakin erilaisia projekteja ja kansainvälisellä tasolla.

Haastavinta oli hyttyset, ja kielimuuri, mutta ollaan käytetty ”body language” tai kysytty toisilta. Mikään ei oo ollut vielä ylitsepääsemätöntä, aina on saatu asiat selville. Hauskin asia, johon törmäsin täällä oli ulkohuussi. Asun yleensä kaupungissa ja täällä asuttiin kesähuvilassa, jossa oli ulkohuussi. Kyllä siihen tottui, mutta yöllä oli vähän epämukavaa käydä vessassa.

Suosittelen lämpimästä vapaaehtoistyötä kaikille, joilla on aikaa tai halua päästä kokeilemaan jotain uutta. Kannattaa katsoa mikä olisi itselle hyvä projekti ja täällä ainakin henkilökunta on toivottanut lämpimästi tervetulleeksi. Ja ruoka, ah, ruoka on ollut parasta!”